01-14-2012, 23:17
|
#1 (permalink)
|
|
Administrator
Teşekkürler: 111
187 Mesajına 223 teşekkür edildi.
|
Öğrenme Stratejilerinin Öğretimi
tarih, tarih forum, forum tarih, tarih öğretmeni, tarih portalı, kpss tarih, osmanlı tarihi, selçuklu tarihi, türk tarihi, siyasi tarih, islam tarihi
| Isminiz@Tarih.gen.tr Uzantılı MSN |
Öğrencilerin gerek örgün eğitimde derslerde başarılı olmaları, gerekse örgün eğitimden sonra yaşadığımız bilgi çağında kendilerini geliştirebilmeleri için kendi kendilerine öğrenmeleri ve öğrenmelerini izleme yeterliği kazanmaları gerekmektedir. Öğrencilerin öğrenme stratejileriyle ilgili şu bilgi ve becerileri kazanmaları gereklidir .
· Öğrenme stratejileri ve özellikleri. Hangi öğrenme stratejileri vardır? Bunların
benzerlikleri ve farklılıkları nelerdir? Hangi düzeydeki öğrenciler tarafından
kullanılması uygundur?
· Öğrenme stratejilerinin kullanma biçimleri. Öğrenme stratejilerinin her biri nasıl
kullanılır yada uygulanır? Stratejilerden en üst düzeyde yaralanmak için, uygulama sırasında neler göz önünde bulundurulmalıdır?
· Öğrenme stratejilerinin kullanma yerleri. Her bir öğrenme stratejisi ne tür bilgilerin öğrenilmesinde daha etkilidir? Hangi öğrenme stratejisinden hangi amaçla yararlanmak daha uygun olur?
Okullarda öğrencilere belli disiplinlerin temel kavram ve ilkeleri öğretilirken öğrenme stratejileri de öğretilmelidir. İlköğretimden başlayarak öğretimin her düzeyinde derslerde konunun gerektirdiği öğrenme stratejilerinin öğretimine yer verilmelidir. Çünkü iyi bir öğretim, öğrencilere nasıl öğreneceklerini, nasıl anımsayacaklarını, nasıl düşüneceklerini, güdülenmelerini nasıl sağlayacaklarını öğretmeyi içerir. Öğrenme stratejilerinin öğrencilere öğretilmesinde iki temel yaklaşım izlenebilir.
(1) Doğrudan öğretim. Öğrenme stratejileri, bağımsız öğretim yada ders konuları olarak ele alınıp öğretilir. Bu amaçla, genellikle okullarda eğitim programlarında öğrenme stratejilerine bağımsız bir ders olarak yer verilir. Kimi okullarda da öğrenme stratejileriyle ilgili kısa süreli kurslar düzenlenir.
(2) Yönlendirmeli öğretim. Öğrenme stratejileri dersin konularıyla birlikte yeri
geldikçe öğretilir. Bu öğretim yaklaşımında öğretmen, öğretim stratejilerinin
öğretiminde model işlevi görür. Ayrıca öğretmen stratejiyle ilgili bilgiler verir,
öğrencilere de stratejiyi doğru biçimde uygulamasını yaptırır.
|