tarih, tarih forum, forum tarih, tarih öğretmeni, tarih portalı, kpss tarih, osmanlı tarihi, selçuklu tarihi, türk tarihi, siyasi tarih, islam tarihi
| Isminiz@Tarih.gen.tr Uzantılı MSN |
—Yetişek: Geçerli öğrenme yaşantıları düzeneği,4 soruya verilen cevapta kendisini ortaya koyar
Hedef ve davranışlar__________________NİÇİN?
İçerik-kapsam muhteva-müfredat________NE?
Eğitim durumları______________________NASIL?
Sınama durumu ölçme ve değerlendirme__NE KADAR?
Öğretim Programı
Eğitim programının amaçları doğrultusunda belli bir öğrenme basamağındaki sınıflarda ve derslerde istenen hedefleri gerçekleştirmeye yönelik okulda ve okul dışında planlanan tüm etkinlikleri kapsayan yaşantılar düzeneğidir.
—Ders programlarının bütünüdür.
—Matematik programı-ilköğretim programı
UYARI: Müfredat programı bazen öğretim programı yerine kullanılır, fakat müfredat programı bir dersin bir yılık faaliyetlerini kapsar.
Ders Programı
Öğretim programı içinde yer alan ve her bir ders kapsamında ulaşılacak hedeflerin içeriğin öğretme öğrenme sürecinin ve değerlendirme etkinliklerinin programlanmasıdır. Kapsamı dar ama ayrıntısı fazladır.
—Bir ders süresi içerisinde planlanan hedefin ya da hedeflerin bireye nasıl kazandırılacağını tüm etkinliklerin yer aldığı plandır.
—Örnek: Türkçe dersinin bir ders saatinde anlatılacaklar.
Örtük (Gizil) Program
Resmi programın dışında yazılı olmayan bununla birlikte öğretmen denetiminde olumlu davranışlar kazandırmayı hedefleyen etkinlikleri içerir. Öğrenmelerin kalıcılığını ve niteliğini artırır. Resmi programla uyumludur ve resmi programın gerçekleşmesine yardımcı olur ve destekler.
2009-Öğretmenler genellikle söz dinleyen ve kuralara uygun davranan öğrencilere sempati duyarlar. Yapılan araştırmalar öğretmenlerin tepkilerinin öğrencilerin derlerdeki başarısızlıklarından çok kurallara uymamalarına yönelik olduğunu ortaya koymaktadır. Öğrencilere bu konuda bir açıklama yapılmasa da onlar kurallara uygun davrandıklarında bunun başarı olasılığını etkileyeceğini sınavda doğru yanıtlar vermeseler de iyi not alabileceklerini düşünürler. Bu durumda kurallara karşı çıktıklarında cezalandırılabileceklerini ya da öğretmenleri tarafından dışlanabileceklerini düşünürler. CEVAP: ÖRTÜK PROGRAM
2008-Milli Eğitim Bakanlığı TTK tarafından hazırlanarak uygulamaya konan öğretim programlarında belirtilen amaç ve etkinlikleri kapsamaz. ***Öğretme öğrenme süreci içinde ortaya çıkan bilgiler düşünceler değerler ve uygulamalar bu uygulamalar sonucunda öğrencilerde meydana gelen bütün özellikleri kapsar. ***Okulun düzeni kuralları fiziksel psikolojik çevresi yöneticilerin ve öğretmenlerin sözlü ya da sözsüz olarak verdikleri iletileri kapsar. CEVAP: ÖRTÜK
Resmi olmayan veya açıkça belirtilmemiş fakat öğrencilerin ulaşmalarının beklendiği mesajlardır.
Beklenmeyen amaçlanmayan öğrenme sonuçlarını ürünlerini kapsar
Uyum sağlamayı kolaylaştırır. Beklenen tutum ve davranışları içerir
MESELA: ÖRTÜK programı sınıf iklimi ya da okul iklimi etkileyebilir.
Yazılı değildir. Planlanmamıştır ve resmi programda yer almaz.
Okulların yöneticilerin gizli hedefleri olarak da nitelendirilebilir.