tarih osmanlı tarihi avrupa tarihi islam tarihi Türk tarihi selçuklu tarihi Tarih » Blog Archive » PadiÅŸahlar – 2. Süleyman
Logo Background RSS
Blue Theme Green Theme Pink Theme Black Theme Red Theme

PadiÅŸahlar – 2. Süleyman

  • 2. süleyman, 2.süleyman, II. süleyman dönemi, padiÅŸah süleyman

    Osmanli-nisani.svg    II. Süleyman

    Sultan Suleiman II.jpg

    II. Süleyman
    Saltanatı 8 Kasım 1687- 22 Haziran 1691
    Padişah Sırası 20
    DoÄŸum Tarihi 15 Nisan 1642
    Ölüm Tarihi 22 Haziran 1691 (49 yaşında)
    Önce IV. Mehmet
    Sonra II. Ahmet
    Soyu Osmanlı Hanedanı
    Babası I. İbrahim
    Annesi Saliha DilaÅŸub Sultan
    Dini İsla

    II. Süleyman, (d. 15 Nisan 1642 – ö. 22 Haziran 1691). 20. Osmanlı padişahı.

    ÅžehzadeliÄŸinde mükemmel tahsil ve terbiye gördü. KardeÅŸi Sultan IV. Mehmet Han zamanında sarayda hususi hocalardan ders aldı. Hayatının kırk yılını bir dairede hapis geçiren [1]Sultan II. Süleyman, IV. Mehmet’in tahttan indirilmesi üzerine, 8 Kasım 1687′de Osmanlı sultanı oldu. II. Süleyman, Osmanlı tarihinde en uzun süre veliaht olarak bekleyen padiÅŸahtır ve tahta geçirileceÄŸi zaman buna inanmamış, öldürüleceÄŸini zannederek muhafızlara direnmiÅŸtir.

    Saltanatı döneminde önemli olaylar

    Sultan II. Süleyman, tahta çıktığı zaman Osmanlı ordularında Viyana bozgunu ile baÅŸlayan çözülme ve toprak kaybı devam ediyordu. Venedik, Mora yarımadasını iÅŸgal etmiÅŸ; Avusturya ViÅŸegrad, Uyvar ve Estergon’ın ardından 160 yıllık Türk yurdu Budin’e girmiÅŸti. Ayrıca Macaristan’da Türk hakimiyeti sona ermek üzere idi. Devletin düştüğü maÄŸlubiyetler hazine gelirleri üzerinde olumsuz tesirler yapıyor ve Anadolu’daki eÅŸkıyalık hareketlerini körüklüyordu. Avusturya cephesi serdarı YeÄŸen Osman PaÅŸa bir asi lideri gibi Rumeli’de yolsuzluk yapıyor, zorla usulsüz vergiler topluyordu. Nihayet 8 Eylül 1688′de Belgrad da düştü.

    Belgrad’ın düşmesi, Avrupalılara Balkanların yolunu açtı. Bosna, Erdel ve Eflak Avusturyalılar tarafından iÅŸgal edildi. Bu ilerleyiÅŸ karşısında toparlanan Osmanlı kuvvetleri karşı saldırıyı baÅŸlattılar. 30 Ekim 1688′de Çelebi İbrahim PaÅŸa komutasındaki Osmanlı kuvvetleri EÄŸriboz zaferini kazandılar. 1689 yılı yazında Sultan II. Süleyman, Avusturya seferine çıktı.

    Sadrazam Köprülü Fazıl Mustafa PaÅŸa komutasındaki yenilenmiÅŸ Osmanlı kuvvetleri, 8 Temmuz 1690′da Gladova ve Orsova’yı geri aldılar. Kanije 11 Temmuz 1690′da düşman eline geçtiyse de, Osmanlı kuvvetleri 8 Ekim 1690′da Belgrad’ı geri almayı baÅŸardılar. Böylece Tuna Hattı yeniden kurulmuÅŸ oldu.

    Sultan II. Süleyman, 4 yıl gibi kısa bir süre padiÅŸahlık yaptı. Bunun son iki yılını yatak hastası olarak geçirdi. Gün geçtikçe zayıflıyordu. 22 Haziran 1691 günü Edirne’de vefat etti. Cenazesi İstanbul’a getirilerek Süleymaniye Camii yanında Kanuni Sultan Süleyman türbesine gömüldü.Not.Hiç çocuÄŸu olmamıştır.

    Mimari Çalışmalar
    Memleket içerisinde imar faaliyetleri ile de ilgilenen II. Süleyman, Fener kulesi ile İzmir’de bir cami inÅŸa ettirdi.

Yorum Yazin

S?nava Haz?rl?k