Mengücüklü Ahmed Şah'ın yaptırdığı Divriği Ulu Camii
Mengücüklü Ahmed Şah 1228 yılında Divriği'de Muazzam bir eser olan Ulu Camii'yi yaptırdı.
Caminin giriş kapısına ikindi güneşi düştüğü zaman gölgelerden ayakta duran yandan bir erkek silüeti belirir. Bu silüetin önünde dikdörtgene benzer bir gölge daha vardır ve bu gölgelerin Kuran okuyan ve namaz kılan bir adam olduğuna inanılır.
Evliya Çelebi bu eser için şöyle demiştir: "Üstad, mermer bu camiye öyle emek sarf edip, kapı ve duvarları öyle nakış bukalemun eylemiş ki, methinde diller kısır, kalem kırıktır."
Ayrıca Kapıdaki işlenen motiflerin hiçbiri tekrar edilmemiştir. Her işleme kendi özgü bir anlam taşır. Genel kanı Orta Asya motiflerinden olan iki hayat ağacının müthiş uyumu anlatıldığıdır.
Ahlatlı Muğis oğlu Hürrem Şah tarafından yapılan bu camii yapanın da geldiği yer olan Ahlat bilindiği gibi Anadolu ile Orta Asya arasında köprüdür. Değerli mimarımızın Orta Asya motiflerine aşina olmaması kabul edilemez.
Harika birşey. Acaba yapı böyle bir gölge oluşturabilicek şekildemi hesaplanıp yapıldı yoksa tamamen bir tesadufmu?
Bu konu hakkında bir bilgim yok. Ben mimarı tarafından hesaplandığına inanıyorum. Bu kadar güzel bir sanat icra edildiğine göre adam silüeti de hesaplanmıştır.
Karşısında saatlerce durabileceğim bir kapı. Olağanüstü. Unesco tarafından Dünya Kültür Mirasındadır. Üzerine titriyorlar. Fanusla kapıyı doğadan koruyalım dediler ancak sonra da vazgeçtiler.
ben de mimar tarafından hesaplanmış olduğu düşüncesindeyim. bir şey daha var insan sülietinin haricinde bir de kitap gölgesi var dikkat edilerek bakılırsa
Çok güzel gercekten cidden şaheser. Şimdiki müteahhitler yapabilirmi böle bişi Şimdi yetişen mimarlar böyle bir hesaplama yapabilrimi acaba? Keske mimar bir üyemiz olsaydı diyorum !